به گزارش «راهبرد معاصر»؛ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به همکاری تهران و مسکو در پرتاب موفقیتآمیز ماهواره ایرانی «خیام» به مدار زمین با طرح ادعاهایی درباره کارکرد این ماهواره، افزایش همکاریهای میان روسیه و ایران را تهدیدی علیه جامعه بینالملل خواند. وی گفت: گسترش روابط روسیه و ایران موضوعی است که جهان باید آن را به عنوان تهدید عمده و عمیق در نظر بگیرد.
در حال حاضر که روسیه و ایران در بحبوحه رویدادهای اخیر، هدف تحریم های آمریکا قرار گرفته اند، به دنبال راه های جدیدی برای همکاری هستند تا نظارت آمریکا و غرب را کنار بگذارند و اهرم واشنگتن در هر دو جبهه تضعیف شود.
همکاری های نوپای تهران و مسکو در ماه های اخیر به طور چشمگیری آشکار شده است. در پایان ماه می دو کشور توافق نامه ای را امضا کردند که همکاری در زمینه انرژی را گسترش می دهد. در سه ماهه نخست سال جاری میلادی تجارت دوجانبه میان ایران و روسیه بیش از 10 درصد رشد داشته است. دو طرف همچنین درباره گسترش همکاری ها در زمینه انرژی هسته ای در راستای تکمیل نیروگاه اتمی بوشهر گفت و گو کرده اند.
در حال حاضر، بعد نظامی روابط آشکارتر شده و این در حالی است که مسکو نسبت به خرید پهپاد از ایران ابراز تمایل کرده است. همه این موارد نشان می دهد تحریم های غرب که ایران را به سوی ساخت موشک های پیشرفته و استفاده از فناوری صلح آمیز هسته ای و روسیه را به سوی اخذ اقدامات قاطعانه تر سوق می دهد، همکاری جدی ایران و روسیه را رقم زده است که شکستن آن دشوار خواهد بود.
ژیل بونافی (Gilles Bonafi)، مشاور پیشین سازمان ملل متحد در امور مالی کشورهای شمال آفریقا در گفت وگو با خبرنگار «راهبرد معاصر» درباره تحریم های آمریکا و اینکه آیا توانسته است تأثیری بر تعاملات ایران و روسیه بگذارد، گفت: تحریم های یکجانبه هرگز نتوانست خواسته های غرب و آمریکا را محقق کند. جالب است بدانید هر بار که تحریمهای آمریکا اعمال میشود، نتیجه معکوس دارد. همان چیزی که در حال حاضر در رابطه با تحریم ها علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین در اروپا رخ می دهد و با وجود همه تحریمها و مسائل مالی و اقتصادی برای روسیه، اقتصاد این کشور روزهای خوبی را پشت سر می گذراند.
نتیجه و پیامد تحریمهای آمریکا علیه ایران و روسیه فراتر از چارچوب مسائل انرژی است. اکنون همه میدانند روسها به پهپادهای ایرانی علاقهمند شدهاند که بسیار توسعه یافته و در سطح بالایی از فناوری هستند
وی افزود: نباید فراموش کرد امپراتوری روم باستان صرفاً به خاطر تغییر ترکیب واحد پولش و سکههای امپراتوری از هم پاشید؛ یعنی علت اصلی از هم پاشیدگی و فروریختن هیمنه امپراتوری روم باستان مسائل مالی و اقتصادی بود. بنابراین با توجه به 200 میلیارد دلار کسری مشتقات نفتی در آمریکا می توان استدلال کرد در دوران افول هژمونی آمریکا از بُعد اقتصادی و از هم پاشیدگی این حکومت به مثابه امپراتوری روم قرار داریم.
مشاور پیشین سازمان ملل متحد عنوان کرد: نتیجه و پیامد تحریمهای آمریکا علیه ایران و روسیه فراتر از چارچوب مسائل انرژی است. اکنون همه میدانند روسها به پهپادهای ایرانی علاقهمند شدهاند که بسیار توسعه یافته و در سطح بالایی از فناوری هستند و این نشاندهنده توسعه تعاملات دو کشور فراتر از تحریم های یکجانبه واشنگتن است.
بونافی درباره لزوم حذف دلار از روابط اقتصادی دو کشور تصریح کرد: همواره بر مسائل مربوط به جنبه پولی و مالی و در واقع دلارزدایی از روابط میان ایران و روسیه تأکید کرده ام که این نیز پیامد مستقیم تحریمهای آمریکاست. آمریکا با سیاست تحریمی خود باعث شد قرارداد 40 میلیارد دلاری در زمینه انرژی میان ایران و روسیه آن هم با پولهای ملی دو کشور امضا شود. در سال 2021 طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، سهم دلار آمریکا در ذخایر بانکهای مرکزی دنیا از 70 به 59 درصد کاهش یافت و این پایینترین میزان ذخایر دلار در بانکهای مرکزی دنیا در 25 سال گذشته است.
وی افزود: ایران باید برای پیوستن به «بریکس» تلاش کند که «سامانه میر» که چندی پیش به وسیله روسیه مطرح شده بود، می تواند میان کشورهای عضو این گروه به عنوان جایگزین سوییفت استفاده شود؛ سوییفت اکنون به سلاحی در دست آمریکا تبدیل شده است و از آن علیه کشورهای تحت تحریم استفاده می کند. باید بگویم سیستم پیامرسان مالی بانک روسی یعنی SPFS یا CPS مورد مشابهی در چین برای سیستمهای پرداخت بینالمللی دارد که کشورهایی مانند ایران، هند یا ترکیه باید از آن الگوبرداری کنند یا به آن بپیوندند.
مشاور پیشین سازمان ملل متحد درباره قرارداد 40 میلیارد دلاری ایران و روسیه و تأثیر آن بر افزایش تعاملات دوجانبه گفت: شرکت ملی نفت ایران (NIOC) و گازپروم روسیه یادداشت تفاهم و قراردادی به ارزش 40 میلیارد دلار امضا کردهاند. این سرمایهگذاری بیشتر برای توسعه و گسترش بهرهبرداری از چندین میدان نفت و گاز و در راستای مشارکت در پروژههای زیربنایی در بخش انرژی و نفت و گاز است. این قرارداد می تواند کاهش صادرات نفت خام ایران به چین و ترکیه (ناشی از تحریم ها) را در راستای روابط دوستانه با روسیه تا اندازهای جبران کند. ساخت نیروگاههای حرارتی، نیروگاههای برقابی و هیدروالکتریک در ایران به نظر میآید فارغ از مباحث تحریمها در حال گسترش و پیشرفت است.
بونافی درباره روابط نظامی ایران با روسیه و تعامل با چین در راستای تحقق نظم نوین جهانی گفت: سطح روابط این سه کشور بسیار ارتقا یافته و اکنون شاهدیم روسیه، چین، ایران و ونزوئلا برای برگزاری رزمایش مشترک برنامهریزی میکنند و بازیگران اصلی صحنه و میدان هستند.
مسائل مالی آمریکا در سفتهبازیهای ظالمانه غرق شده و نماد آن یعنی دلار در حال سقوط است. نگرانم آمریکا سقوط دلار را در اقتصاد جهانی نپذیرد
وی افزود: بی تردید نظم نوین جهانی در حال شکلگیری است، ولی سؤالی که وجود دارد، این است آیا نظم نوین صلحآمیز یا خشونتآمیز خواهد بود؟ ایران جایگاه بسیار مهمی در نظم نوین خواهد داشت و نقش بسیار ارزنده ای بازی خواهد کرد و اصرار دارم نباید از این واقعیت غافل شویم که لابی نظامی-صنعتی در دنیا برای اینکه هژمونی و تسلط خود را از دست ندهند، دست به هر کاری خواهند زد.
بونافی عنوان کرد: واقعیت این است، مسائل مالی آمریکا در سفتهبازیهای ظالمانه غرق شده و نماد آن یعنی دلار در حال سقوط است. نگرانم آمریکا سقوط دلار را در اقتصاد جهانی نپذیرد. بهانهگیریها و بحرانسازی در اوکراین با وجود تمام منطق دیپلماتیک که میتواند در رفع مشکل وجود داشته باشد، هنوز نتیجه نداده و این موضوع نشاندهنده وضعیت در حال فروپاشی کامل امپراتوری آمریکاست.
مشاور پیشین سازمان ملل متحد گفت: باید نگاه خود را کلان کنیم و فراتر از ظواهر را ببینیم؛ نتیجه اینکه در تضاد دو مفهوم حکومت جهانی چندقطبی و تک قطبی، جنگ واقعی میان معنویت و مادیگرایی است و جمهوری اسلامی ایران هرگز نباید جایگاه و نقش خوش را در این مبارزه تمدنی و تاریخی در ساختن نظم نوین جهانی از دست بدهد. باید بدانیم معنویت و روح معنویات همیشه پیروز و برنده میدان خواهد بود.